home  

begraafplaats Oud-Emmeloord, Schokland / Belvedere-project / 2004-2007

Werelderfgoed Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee dat in 1859 is ontruimd. Het is nog zichtbaar als een lichte heuvel in de Noord-Oostpolder, maar klinkt steeds verder in.
Stichting Flevolandschap schreef, in het kader van de Belvedere-regeling, de opdracht uit om de beleving van het eiland te versterken.

de beleefbaarheid van een voormalig eiland


In samenwerking met Marianne Meinema -vormgever in staal- maakte ik een markering van de bestaande begraafplaats. De markering maakt zowel de vroegere bewoning als het inklinken en afkalven van het eiland zichtbaar. Boven het eiland is een, door ijle vertikale spijlen gedragen, horizontaal kader geplaatst waarin kruislings tegenover elkaar 4 bankjes zijn gevat. Uit het kader zijn de namen van de hier begraven Schokkers gespaard. De zon projekteert de namen op een vlak van grijswitte kleischelpen.
Op het laagste bankje kun je zitten. Het hoogste bankje vormt een poortje naar het achterliggende landschap.

Kort na de oplevering (mei 2007) heeft deze locatie de bestemming gekregen van strooiveld voor de as van overleden Schokker-nazaten.

Onlangs is een, in eigen beheer uitgegeven, fotoboek verschenen over de totstandkoming van dit werk. Dit boek kost 45 euro exclusief verzendkosten. Het kan worden besteld door een mail te sturen aan Annet Bult onder vermelding van 'bestelling boek Schokland'.